Finsk klassisk massage

Massagetekniken som jag använder är finsk klassisk massage. Till skillnad från den svenska klassiska massagetekniken, arbetar man i denna teknik längs med muskelfibrerna, istället för tvärsöver. Det är en mycket djupgående och behandlande massage.

Finsk klassisk massage är en behaglig, terapeutisk och djupbehandlande form av massage

En bra metod för att lätta spänningar och få kroppen i balans. De terapeuter som utbildas inom metoden finsk klassisk massage har ett tryggt grundsystem med sig i bagaget. Varje terapeut inom finsk klassisk massage får lära sig samma systematiska massage. Alla massagekunder vet då vad de kan förvänta sig eftersom grunden är att alla ska få likadan massage. En massage där du vet vad du får.

Den klassiska svenska massagen som är annars vanligt förekommande, fungerar mer avslappnande genom att metoden utförs mest med handflatorna, vilket kan kännas skönt men går däremot inte på djupet i musklerna. Vid finsk klassisk massage används annorlunda grundgrepp och arbetsteknik, tex. genom att man arbetar mer med fingrarna. Många upplever den som ”hårdare” än den klassiska svenska. Effekten av finsk behandlande massage kan kännas i flera dagar eller t.o.m. veckor efter endast ett par behandlingar. Avancerad-, idrottsmassage är tekniker som jag använder vid behov i behandlingen när man har särskilt ont vid ett specifikt område, samt till idrottsutövare.

Idrottsmassage och avancerad massage

Detta innebär mer avancerade massagegrepp, och är en teknik som är användbar inom idrotten men passar även i hög grad till all behandling som kräver särskild muskelbehandling t.ex. ischias- och andra ”svårbehandlade” besvär. I denna metod så stretchar jag även ut musklerna vilket är en viktig del i denna behandlingsform. 

Hur massagen genomförs

Jag startar med att värma upp musklerna för att förbereda din muskulatur på en djupare, behandlande massage. En massagebehandling börjar vid övre sätesmuskulatur (rumpan), fortsätter längs med ryggraden, vidare till axlarna och nacken.

Jag masserar djupt ner i muskelvävnaderna och använder mig av tryck, längs- och tvärgående massage. Naturligtvis så är det kunden som avgör kraften i massagen. Jag avslutar med en mjuk avslappnande massage och en skön huvudmassage. Jag värdesätter individens integritet. Det är och skall vara en avkopplande och behaglig massage där du känner att du är i trygga händer.

Massagens effekter

Faktum är att de vanligaste orsakerna till värk är muskelrelaterade och dessa går bra att diagnostisera och behandla med massageterapeutiska metoder. Regelbunden massage är effektiv mot ryggvärk, nack- och axelbesvär och kan ofta vara nyckeln till att behandla huvudvärk, musarmsbesvär och ischias.

Även om man inte har tidigare besvär så är massage förebyggande och den bidrar till ett allmänt välmående. Andra effekter med massagen är att musklerna blir mjuka och elastiska och blodcirkulationen ökar. Lymfcirkulationen ökar och stärker immunförsvaret. Massage har en avslappnande effekt på kroppen och ger en djupare och lugnare andning. Detta leder till en skönare sömn. Massage ökar utsöndringen av vätska och restprodukter. Den ger en lugnande effekt på nervsystemet vilket ökar koncentrationsförmågan och kroppens välbefinnande.

Efter massagen

Det uppges att klassisk massage är bra för både kropp och själ. Det finns en hel förteckning över vilka goda effekter massage har på oss människor. Vi får bl.a. ökad blodcirkulation, lugnare andning, större koncentrationsförmåga, mindre stress och huvudvärk, bättre immunförsvar, mjukare muskler och skönare sömn. m.m.

Det som kanske glöms bort ibland är att en del människor upplever obehag efter sin första massage. Om inte direkt efter behandlingen så en eller två dagar efter och de undrar vad som är fel. De blir besvikna och bestämmer sig för att det fick vara första och sista gången. Men i själva verket är ingenting fel!

Vanligt att man känner sig dålig efter första gången

Varför känner man sig dålig då? Det är vanligt att man känner sig yr och omtumlad direkt efter en massage för att sedan bli skönt trött och avspänd. Dessvärre kan man även få träningsvärk och illamående m.m. dagen efter första (och även andra) behandlingen och det beror på att det pågår en hel del i kroppen tack vare massagen. Syretillförseln ökar genom tryck på musklerna, blodet och övriga kroppsvätskor flödar bättre, framför allt får lymfsystemet – kroppens reningsverk – en rejäl kick så att bortforsling av slaggprodukter sätter fart och det kan kännas obehagligt och t.o.m. göra ont. Muskler som inte är vana att bli masserade och blivit stela vill gärna protestera när de plötsligt blir mjuka och deras sätt att visa det är träningsvärk.

Det är alltså fullkomligt normalt att kroppen reagerar på en behandling som den inte är van vid. Om det till på köpet är en fullkomligt främmande människa som genomför massagen, samt om man utlämnar det privata jaget, genom att någon har hud-mot-hud kontakt med sina händer. Så det är inte alls konstigt att man spänner sig även om massören ingjuter förtroende.

Men den goda nyheten är att kroppen vänjer sig! Man behöver bara komma över en viss tröskel vad gäller massage och den kan ibland ligga vid andra eller tredje behandlingen. Sedan börjar det kännas bra, så bra att man kan bli beroende…