Triggerpunkter

Muskeln, som är kroppens största organ, har inflytande på vår livskvalitet och livslängd. Muskelsmärtor kan göra oss mindre aktiva, mer spända och trötta. Ibland finns det smärtsamma, värkande områden på kroppen som inte tycks svara på traditionell behandling. Smärtan är så gott som aldrig lokaliserad till muskeln, där triggerpunkten sitter, utan är lokaliserad till ett specifikt område för just den muskeln. Tryck på triggerpunkten ger smärtförnimmelser i dessa områden. Punkterna är karakteristiska och är samma hos alla. De kallas för triggerpunkter. En triggerpunkt är en lättretlig punkt längs en spänd sträng i en för övrigt avslappnad muskel. Smärta från en triggerpunkt kan variera från lätt till mycket svår och rörelsehämmande, t ex nackspärr.

Dessa små lättretliga punkter i muskelvävnaden skickar ibland smärtorna vidare till andra områden. De vanligaste symtomen för triggerpunkter är stelhet och smärta. Andra symtom kan vara t.ex. huvudvärk eller ischias. Oftast är smärtan och stelheten värst på morgonen.

Utlösande faktorer

Stress, trauma (whiplash m.fl.), hållningsfel, felaktig arbetsställning, sömnrubbning, drag/kyla, tryck på muskler (exempelvis. spänd bh, axelremsväska m.m.)

Riskfaktorer

En inaktiv livsstil, dåligt tränad muskulatur och statisk belastning tycks vara riskfaktorer medan aktiva personer klarar sig bättre.
Triggerpunkter kan dock drabba alla människor. Aktiva, smärtande triggerpunkter är vanligast hos kvinnor mellan 30-50 år, men finns i stor utsträckning även hos män och i alla åldersgrupper.

Behandling

Massage är det mest sofistikerade sättet att lokalisera triggerpunkter. Triggerpunkter behandlas samtidigt med massage, tryckbehandling och muskeltöjning. Tryckbehandlingen får som regel muskeln att slappna av och gör det möjligt att utföra stretchövningar och med tiden träna upp sig, så att man åter får en smärtfri kondition och ett smärtfritt hälsotillstånd.